Nowoczesna kuchnia – tradycyjna kuchnia:

Wszystkie meble wymagają stałej i regularnej konserwacji.
Kuchnia, podobnie jak inne przedmioty życia codziennego, zmieniła w ostatnim czasie swój wygląd. Kiedyś kuchnia składała się głównie z pojedynczych elementów takich jak kredens, kuchenka i zlewozmywak a praca w niej zajmowała większość dnia przy czym składała się głównie z gotowania i sprzątania. Wykonywanie czynności wydłużał brak sąsiadujących powierzchni roboczych i współgrających funkcji.

Pojawienie się kuchni w zabudowie zrewolucjonizowało wykonywane w niej czynności.

Dobrze zorganizowane powierzchnie robocze i funkcje sprawiają, że gotowanie zajmuje racjonalną ilość czasu. Dziś kuchnia spełnia nie tylko rolę funkcjonalną a również pomaga budować atmosferę w domu. Kuchnia stała się pomieszczeniem, w którym chcemy czuć się komfortowo dlatego dziś do jej zabudowy stosuje się materiały, które kiedyś stosowane były jedynie w pokojach mieszkalnych.

Materiały, z których budujemy kuchnie dla Państwa zostały specjalnie dostosowane do wymagań tego pomieszczenia, jednak aby na długo zachowały swój urok, jak wszystko, wymagają pielęgnacji. Wskazówki dotyczące pielęgnacji znajdą Państwo w kolejnych artykułach.

Produkujemy meble z materiałów naturalnych jak fornir i drewno oraz meble z nowoczesnych materiałów takich jak: mdf foliowany, mdf foliowany na wysoki połysk i mdf lakierowany z wzornika kolorów RAL.

W naszej ofercie znajdują się zarówno kuchnie o tradycyjnym jak i nowoczesnym wyglądzie. Jednak wszystkie charakteryzować będzie dopasowana do Państwa wymagań funkcjonalność i polepszenie organizacji pracy, dzięki czemu stworzona przez nas dla Państwa kuchnia nie tylko spełni swoje podstawowe zadania, ale również przyczyni się do szeroko rozumianej poprawy jakości życia w Państwa gospodarstwie domowym.

Pielęgnacja mebli:

Wszystkie meble wymagają stałej i regularnej konserwacji.
Czasami jednak nie wystarcza zwykłe odkurzenie miękką szmatką.
Jakie zabiegi pielęgnacyjne stosować aby nasze meble cieszyły się ciągle nienagannym wyglądem?
Poniżej kilka prostych rad, które sprawią, że nasze meble będą stale zachwycać:

Czyszczenie mebli kuchennych

Nowoczesne materiały wykorzystywane do produkcji naszych mebli są najwygodniejsze do czyszczenia i konserwacji. Aby usunąć z nich zabrudzenia, w tym również tłuszcz, w żadnym wypadku nie powinniśmy stosować preparatów ściernych, które spowodują powstanie zarysowań i zmatowienie powierzchni.
Do czyszczenia mebli zalecamy stosowanie pianek i emulsji. Za pomocą miękkiej tkaniny nakładamy odpowiedni preparat pielęgnująco – konserwujący, który sprawi, że brud nie będzie się tak szybko osadzał na meblach. Jeżeli wybierzemy środek zawierający woski lub silikony dodatkowo nabłyszczymy meble. Dodatkową zaletą są właściwości antystatyczne, które sprawią, że kurz nie będzie tak szybko przyciągany.
Meble kuchenne z drewna, lakierowane czyścimy i konserwujemy w ten sam sposób, wybierając właściwe dla danej powierzchni preparaty pielęgnacyjne.

Nasze dobre rady

– Nie używaj detergentów, rozpuszczalników chemicznych ani past ściernych
– Wybierz miękką tkaninę zamiast szorstkiej gąbki
– Szczególnie unikaj szorowania powierzchni lakierowanych na wysoki połysk, rób to tylko miękką tkaniną
– Blaty czyść za pomocą suchej lub wilgotnej ściereczki lub ręcznika papierowego
– Unikaj zalewania blatów wodą, zawsze wytrzyj je do sucha po zakończonej pracy
– Nie używaj bezpośrednio na blacie noża ani innych ostrych narzędzi, wykorzystaj deseczkę
– Unikaj długotrwałego kontaktu blatu z wysokimi temperaturami
– Przed użyciem każdego środka do pielęgnacji mebli sprawdź go w niewidocznym miejscu, zgodnie z zaleceniami producentów

Przestrzegając powyższych zasad będą Państwo długo cieszyli się perfekcyjnym wyglądem mebli kuchennych.

Kuchnia i sprzęt  AGD:

Wszystkie meble wymagają stałej i regularnej konserwacji.
Praca w kuchni oznacza obcowanie z wysokimi temperaturami, oparami i wilgocią. Dzisiejsze materiały meblowe są wprawdzie odporne na większość z nich jednak istnieją granice, które uzasadnione są specyficznymi właściwościami materiałów.

Część rad zamieściliśmy dla Państwa w poprzednim artykule.

Tym razem chcemy Państwu uzmysłowić jak należy obchodzić się ze sprzętem kuchennym aby jego użytkowanie nie wpłynęło negatywnie na nasze meble i aby długo cieszyć się z nowej kuchni. Dlatego poniżej zamieszczamy kilka wskazówek.

Jak nie dopuścić do uszkodzeń mebli kuchennych przy użytkowaniu sprzętu AGD?

Stosuj pochłaniacze lub wyciągi – podczas gotowania pomieszczenie powinno być dobrze wentylowane.

Dostosuj wydajność okapu do indywidualnych potrzeb wg poniżej zasady:

– Powierzchnia bazowa kuchni x wysokość pomieszczenia x 6 = minimalna wymiana powietrza w m³ na godzinę

– Powierzchnia bazowa kuchni x wysokość pomieszczenia x 12 = maksymalna wymiana powietrza w m³ na godzinę

Przykład: powierzchnia bazowa kuchni = 12 m²
wysokość pomieszczenia = 2,40 m
12 m² x 2,4 m x 6 /h = ok. 173 m³/godz. (min.)
12 m² x 2,4 m x 12 /h = ok. 346 m³/godz. (maks.)

– Otwórz zmywarkę do naczyń około 20 min po zakończeniu programu, aby para wodna mogła skroplić się w urządzeniu.

– Sprawdź od czasu do czasu temperaturę powierzchni na bocznej krawędzi drzwi piekarnika.

– Wskazówka: tak długo jak krawędź może zostać dotknięta opuszkiem palca temperatura jest niższa niż około 70 stopni a ciepło rozpraszane jest prawidłowo.

– Jeżeli temperatura jest wyższa szczelność drzwi piekarnika powinna być sprawdzona przez serwis producenta.

– Nie stawiaj ekspresu do kawy, czajnika elektrycznego czy tostera pod szafkami wiszącymi.

– W dłuższym okresie czasu opary i temperatura mogą uszkodzić meble.

– Sprawdzaj regularnie rozmrażanie twojej lodówki, żeby wykluczyć wszelkie zastopowania.

– Uwzględnij przy tym instrukcje użytkowania otrzymane od producenta urządzenia.

Menu